Xiaomi Mi8 ve Mi8 Explorer Edition

Xiaomi Mi8 ve Mi8 Explorer Edition

31 Mayıs 2018 tarihinde yapılan geniş çaplı etkinliğinde Xiaomi MIUI 10, Mi Band 3, Mi VR ve Mi TV 75″ yanında en yeni amiral gemisi olan Mi8 modellerini tanıttı. 

3 versiyonu bulunan Mi8’in ilk versiyonu Mi8 olarak adlandırılıyor. Xiaomi’nin 8. yaşına özel olarak üretmiş olduğu ve Temmuz ayında satışa çıkacak olan Mi8 Explorer Edition ve her ne kadar orta-üst segmentte konumlamış olsa da üst segment olarak değerlendirilen pek çok cihazı alt edebilecek güçte olan Mi8 SE isminde iki adet daha kardeşi olan Mi8 gerek donanımı gerekse tasarımıyla taşıdığı “amiral gemisi” sıfatını sonuna kadar hak eden bir cihaz.

Teknik Özellikler

  • İşlemci: Snapdragon 845, Adreno 630 GPU
  • RAM: 6GB [Mi 8] – 8GB (Mi 8 Explorer Edition)
  • Depolama: 64GB/128GB/256GB [Mi 8], 128 GB (Mi 8 Explorer Edition)
  • Ekran: 6.21 inç Full HD+ AMOLED, 600 nit parlaklık, 60000:1 kontrast
  • Arka Kamera: 12MP, f/1.8, Sony IMX363 sensör + 12MP, f/2.4, Samsung S5K3M3 sensör
  • Ön Kamera: 20MP, yapay zeka destekli portre modu
  • Batarya: 3400mAh [Mi 8] 3000mAh (Mi 8 Explorer Edition)
  • İşletim Sistemi: Android Oreo + MIUI 9 Arayüzü
  • Güvenlik: Kızıl Ötesi Yüz Tanıma (Mi 8), 3D Yüz Tanıma, Ekranda parmak izi okuyucu (Mi 8 Explorer Edition)
  • Renk Seçenekleri: Siyah, beyaz, altın, mavi

Tasarım

Mi8 ve Mi8 Explorer edition tasarımında en çok dikkat çeken detay ekranın üstünde yer alan çentik. Essential Phone ile hayatımıza girerek iPhone X ile yaygınlaşan ve pek çok kullanıcının sevmediği çentik maalesef Mi8 serisi cihazlarda da kendini gösteriyor. Ancak Mi8’in çentiği diğer çentikli android cihazlarla karşılaştırıldığında oldukça farklı. Pek çok marka çentik eklerken iPhone özentisi olma, mevcut tasarım diline uyum sağlama, müşteri talebi vb. bahaneler öne sürüyor ancak Mi8 için çentik bir zorunluluk. Düz Mi8 modelinde ve Explorer edition’da bulunan yüz tanıma sistemleri diğer androidlerde olduğu gibi sadece kamera ile çalışmıyor. Mi8 kızılötesi, Explorer Edition ise 3D Face ID ile ekran kilidini açıyorlar ve bu özelliklerin kullanılabilmesi için ek donanımlara ihtiyaç duyuluyor. Bu donanımların ise ekran altında olması ya da Mi Mix 2/2s modellerinde olduğu gibi ince olması günümüz teknolojisi ile mümkün değil. Özetle bu yüz tanıma teknolojisinin kullanılması için çentik bir zorunluluk. Bu noktada Mi SE modeline sadece kamera kullanılarak yüz tanıma gerçekleştiğini ve çentiği aslında gereksiz olduğu belirtmemiz lazım. Neyse ki yazılımsal olarak çentik kapatılabiliyor ve Xiaomi çentik sevmeyen kullanıcılarına da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz mesajını veriyor. 6.21″ ekrana ve %88.5’lik bir ekran kasa oranına sahip olması nedeniyle cihazın ön yüzünde çentik ve ekran dışında başka her hangi bir şey yok desek yanlış olmayacaktır…

Xiaomi pek çok kullanıcının takdirini kazanarak parmak izi okuyucusundan vazgeçmiyor ve tüm Mi8 modellerinde parmak izi okuyucusuna yer veriyor. Mi8 ve Mi8SE modellerinde parmak izi okuyucusu arkada yer alırken, Explorer Edition modelinde parmak izi okuyucusunu basınca duyarlı ekranının altına yerleştiriyor. Yani hem parmak izi hem de yüz tanıma sistemleri Mi8 serisinde beraberce kullanılabilecek.

Arka yüzeyde kullanılan tasarım ise oldukça sade. Black Shark sonrasında Mi8’de ekstrem tasarımlar bekleyen kullanıcıları hayal kırıklığına uğratan Xiaomi kendi tasarımsal çizgisi bozmadı ve çoğunluğu mutlu etti. iPhone X’vari bir şekilde cihazın arka soluna konumlanan çift kamera ilk dikkat çeken tasarım unsuru. Mi8 modelinde arka yüzeyde parmak izi okuyucusu bulunurken Explorer Edition modelinde çok daha büyük bir farklılığa gidilerek şeffaf arka kapak kullanılmış. (Belki de ekstrem tasarım bekleyen kullanıcılar çok da hayal kırıklığına uğramamışlardır)

Hem önde hem de arka yüzeyde tercih edilen camın arasına 7000 serisi alüminyum yerleştirilerek hem dayanıklılık artırılmış hem de seramik Xiaomi cihazlarında olduğu gibi ağırlık sorunu yaşanmamış. 7.6mm kalınlığa sahip cihazın arka yüzeyinde ergonomi sağlaması için aynı zamanda 4 yönlü kavis uygulanmış ve göründüğü kadarıyla ele çok rahat bir şekilde oturuyor.

İşlemci ve Donanım Özellikleri

Mi8’de Xiaomi elbette ki amiral gemisi adının hakkını veriyor ve mevcut en iyi işlemci olarak değerlendirilen Snapdragon 845 kullanıyor. Bu işlemciye ise Adreno 630 grafik arabirimi eşlik ediyor. Ancak Mi8 ile beraber tanıtılan MIUI 10’un asıl farklılığı yarattığını söyleyebiliriz. MIUI 9 ile performansını yukarıya taşıyan MIUI yazılımı MIUI 10 ile birlikte deyim yerindeyse Mi8’i uçuruyor. Aynı işlemciyi kullanan rakipleri 250.000 ile 280.000 arasında antutu benchmark skoruna sahipken Mi8 300.000 üzerinde bir skorla en tepeye yerleşiyor. Depolama boyutu olarak ise Mi8 64, 128 ve 256 GB depolama seçenekleri sunarken Explorer Edition sadece 128 GB depolama sunuyor. RAM kapasitesi olarak baktığımızda ise Mi8 modellerinde 6 GB, Explorer Edition ise 8 GB RAM kapasitesine sahip.

Batarya ve Bağlantı

Günümüzde standart olarak her cihazda bulunan Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, wi-fi direct vs. gibi özellikler elbette ki Mi8’de de yer alıyor. Ancak Mi8 fasrklılığını bağlantı özelliklerinde de gösteriyor ve dünyada bir ilk olarak çift kanal destekli GPS kullanıyor. Özellikle şehir içerisinde yüksek binalar arasında kaybolarak bizim de yolumuzu kaybetmemize neden olan GPS sorunu Mi8 ile birlikte çözülüyor ve çok daha hızlı, isabetli ve kesintisiz bir navigasyon sağlıyor. Bilindiği üzere Bizler için bir diğer önemli nokta ise desteklediği 4G bantları. Özellikle her ne kadar kalitesiz de olsa bazı operatörlerimiz Band 20 yani 800 mhz bandı üzerinden 4G yayını yapmakta ısrarcılar. Bu nedenle Band 20 desteği sunmayan bazı cihazlar Band 20 kullanılan bölgelerde 4G yerine 3G ağları üzerinden bağlanıyorlar. Mi8’de ise böyle bir sorun yaşanmayacak çünkü ülkemizde Band 20 de dahil olmak üzere mevcut tüm bantları destekliyor.

Batarya tarafında ise Mi8 3400 mAh, Explorer Edition ise 3000 mAh gücündeki batarya bulunduruyor. Qualcomm’un 4+ hızlı şarjını destekleyen telefonun bu batarya kapasitelerinin yoğun bir kullanımla en az bir gün yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Kamera

Çift ana kamera ile gelen olan telefon, 12 MP + 12 MP‘lik iki farklı sensör kullanıyor. 12 Megapiksellik ana arka kamerada f/1.8 diyafram değeri ve OIS desteği bulunurken, arkadaki ikinci 12 Megapiksellik kamera ise f/2.4 diyafram değerine sahip. Ana kamera 2x optik yakınlaştırma, oto fokus ve çift tonlu LED flaş desteği de sunuyor. Ana kamera sensörüde Sony IMX363, ikinci kamera sensörü olarak Samsung S5K3M3 tercih edilmiş. Son derece kaliteli olan bu sensörler sayesinde DXOMark’tan 105 puan alarak Huawei P20’nin hemen arkasına konumlanıyor. Ya da bir başka söyleyişle dünyanın en iyi fotoğraf çeken ikinci telefonu Xiaomi Mi8.

Kamera konusuna oldukça özendiği anlaşılan Xiaomi bu mükemmele yakın kamerayı yapay zeka ile güçlendirmiş. 206 farklı sahne modunu tanımlayarak ayarları otomatik olarak yapan cihazda portre modu için de yapay zeka ve stüdyo ışığı modları kullanılarak gerçekten göz kamaştırıcı fotoğraflar çekilebiliyor.

Ön kamerada ise f/2.0 odak açıklığına ve 1.8µm gibi büyükçe bir sensöre sahip 20 megapiksellik bir kamera bulunuyor ve yapay zeka desteği özçekimler için de ihmal edilmemiş.

 

Kamera Örnekleri 

 

Mi 8 Explorer Edition Özellikleri ve Farklılıkları

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler